Vin 

Portugal byder på en kæmpe diversitet af vine. Hos Adelino har vi et bredt udvalg af rødvine, hvidvine, vinho verde, rosé, mousserende vine, portvine og dessertvine.

Mere
 • Rødvin
  Rødvin
 • Rosé
  Rosé
 • Hvidvin
  Hvidvin
 • Vinho Verde
  Vinho Verde

  Vinregionen, Vinho Verde, ligger i nord Portugal, og er den største DOP (Protected Designation of Origin) region i Portugal. Regionen er også kendt under navnet Minho. Vinho Verde, betyder "grøn vin", men ”Verde” refererer mere til, at det er tale om en ung vin - i modsætning til modne vine. Vinen som frigives 3-6 måneder efter høst.
  Vinho Verde kan være rød, hvid eller rosé, og er beregnet til at blive drukket inden for et år aftapning. De fleste vine i dette område let mousserende, friske, ungdommelige, sprøde og med en relativt lav alkohol procent.

  Smagen afhænger af de druesorter, der anvendes. Det er meget almindeligt, at producerer enkelt drue vine, men også at blande de forskellige druer.

  De fire meget brugte hvide druer fra Vinho Verde er Loureiro, Trajadura, Arinto og Alvarinho. 

  Loureiro er regionens mest udbredte hvide drue. Det er en vidunderligt aromatisk drue.
  "Loureiro" betyder "laurbær", og aromaen af Loureiro vine siges, at ligne laurbær blomster, samt noter af appelsinblomst, akacie, lime blomst, æble og fersken frugt. Loureiro vine har normalt forfriskende, velafbalanceret syreindhold.

  Trajadura producer vine med lavere syre indhold og højere alkohol procent I forhold til andre druer fra Vinho Verde. Trajadura er en meget aromatisk variant med bløde toner at fersken, æble, pære og lidt appelsin.

  Arinto giver livlige vine med forfriskende syrlighed, ofte med en mineralsk kvalitet, sammen med en blid smag, der minder om æble, lime og citron.

  Alvarinho druen giver en intenst duftende vin, der minder om citrus, fersken, passionsfrugt, litchiblommer, appelsinskal og jasmin. Vinene har ofte en sprød forfriskende smag af grønne æbler og citrus, hvilket gør den til et perfekt match til fisk og skaldyr og grillet hvidt kød. Disse vine er lækre unge, men de kan også alder godt, ofte i ti år eller mere.
  Den mest prestigefyldte hvide drue i Vinho Verde er Alvarinho, (Kendt i Spanien som Albariño).

 • Mousserende vin / Espumante
  Mousserende vin /...
 • Portvin
  Portvin

  Portvins karakteristika adskiller sig fra almindelige vine. Alle sorter af Portvin har en rig, intens og meget vedholdende aroma og smag, samt en høj alkoholprocent (normalt mellem 19% og 22% procent). De findes i en bred vifte af sødme og farver.

  Når man taler om portvin, skelner man imellem tre typer: White, Tawny og Ruby. 
  White Port er lavet af hvide druer, Ruby og Tawny er fremstillet af røde druer. 

  Portvin kort fortalt

  White port lagrer på store fade i 2-3 år, og tilbyder en række farver, der kan variere fra lys hvid til gylden rav farve. Den findes i forskellige niveauer af sødme. Seco (tør) er faktisk ret sød, meio seco (medium tør) temmelig sød og Doce en drink til den alvorligt søde tand.
  White port bør nydes afkølet og bruges ofte som aperitif, blandet med tonic, med is eller i cocktails eller til dessert.
  Der er også dyrere typer, der har lageret længere på træ, som har en nødet smag.

  Ruby port, som er flaskelagret, er en portvin der lagers ca. 3 år på fad, og oftest på større fade og derfor bevarer en rubinrød farve. Det er den portvinstype, der minder mest om rødvin. 
  Den er ofte meget frugtagtig i smagen og passer godt til oste, frugt og til at nyde uden mad.
  Inden for Ruby er der en masse typer og variationer, og derfra er der to som der er mest fokus på: Vintage og Late Bottled Vintage.

  Late Bottled Vintage, også kalder LBV, er portvin af fin kvalitet fra et godt høstår. Den tappes på flaske efter lagring på træfade i 4 6 år. Denne ekstra tid på fad i forhold til Vintage port gør den blødere og mere tilgængelig i yngre alder.
  Vintage (betyder vinhøst eller årgang), er portvin af meget høj kvalitet, der kun laves i de allerbedste år. Den tilbringer 2 år på fad, hvorefter den udvikler sig i mange år på flaske, og den er først drikkemoden i relativ sen alder. At drikke den helt unge Vintage er en ny trend – gerne sammen med en peber bøf.

  Vintage port laves af de bedste parceller – ofte af vine med meget lavt udbytte og høj alder.
  Vintage købes som unge og gemmes i mange, mange år.
  Vintage er for mange et investerings objekt.

  Tawny port strækker normalt sig fra farver som rødbrun, kobber og rav. De er som regel lysere i farven pga. af kraftig oxidering via mange års lagring på små fade. En fremragende portvin til at sidde og nyde, men den også anbefales at blive serveret med desserter, chokolade, mandler, nødder m.m.
  Tawny med alder angives altid som 10, 20, 30 eller 40-års Tawnyer. Dette er et udtryk for at vinen minimum har et gennemsnit på den angivne alder.

  Colheita port er en Tawny som udelukkende er fra en årgang, altså ikke blended af flere årgange.
  Vinen skal være min. 7 år på fad inden den hældes på flaske. Colheita er den eneste portvin hvor der ikke er en begrænsning for hvor mange år vinen må ligge på fad. Aftapningsåret er vigtigt for Colheita – og dette fremgår altid af flasken. Der er med andre ord væsentlig forskel på at købe en Colheita fra 1966, som er tappet i 1990 – eller aftappet i 2014. Det er tiden på fad i kælderen der udvikler vinene – ikke flaskelagring.
  Tawny typerne er i princippet drikkeklare når de er tappet på flaske.

  Lidt tip omkring portvin

  Som almindelig vin, opbevares portvin med korkprop bedst køligt, mørkt og med flasken liggende, så proppen ikke tørrer ind. 

  Normalt har Tawny, Ruby, Colheita og LBV har generelt ikke bundfald, mens Vintage port Vintage port bliver ikke filtreret og har derfor bundfald. Det er helt uskadeligt, men ikke noget der kan anbefales at drikke. Derfor bør disse portvine stå oprejst i nogle timer før åbning. Derefter åbnes og skænkes forsigtigt på en karaffel for at undgå bundfald i glasset. 
  Man kan også hælde vinen gennem et ubleget kaffefilter eller et rent klæde, der fanger bundfaldet. 
  Det står som regel på flasken, at den er ufiltret – de bedste LBV’er fås ufiltreret.

  Adelino anbefaler at nyde portvin i vinglas der er så store, at der er mulighed for at slynge vinen rundt, så aromaerne fra den ædle vin kan frigives og fornemmes.

  Portvinsskema

  Portvinssmagninger

  Adelino afholder gerne portvinssmagninger – og der indgår altid portvin i vores alm. vinsmagninger.
  Vi kommer gerne til jer, i Aalborg og omegn, og det meste af Nordjylland. Bor I længere væk beregner vi kørsel oveni prisen. 

  Kontakt os gerne med jeres idéer og ønsker, og vi sammensætter et forslag til jer. 

 • Dessertvine
  Dessertvine
Compare 0